Veilig kinderservies voor baby's en kinderen

Kinderservies en alles wat je wilt weten over veiligheid en gebruik voor je baby en kind

Zie je soms door de bomen ook het bos niet meer, welk servies is veilig voor jouw baby en kind en welk servies kan in de magnetron zonder schadelijke stoffen af te geven? Tijd om alles op een rijtje te zetten zodat je na het lezen van deze informatie een goede keuze kan maken. Ook leggen we je uit waarom het NVWA een negatief verkoopadvies gaf voor bamboe servies.

Bamboe kinderservies

Op 15 Februari 2021 heeft het NVWA, Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit, een rapport gepubliceerdwaarin zij keukenartikelen hebben getest op afgifte van formaldehyde voor melamine. Melamine wordt gebruikt als bindmiddel in bamboeservies en dient aan de voorwaarden te voldoen die gelden voor producten die in contact komen met eten, dit staat beschreven in Verordening (EU) nr. 10/2011.

Wanneer er geen 100% melamine gebruikt wordt als bindmateriaal of er stiekem een menging wordt gebruikt zonder dit te vermelden op de verpakking kunnen deze formaldehyde waardes hoger zijn dan wettelijk toegestaan.

Onjuiste samenstelling vermelding van bamboe servies

Het NVWA constateerde helemaal terecht trouwens dat ook de samenstelling niet of onjuist vermeld werd op verpakking dat is te wijten aan de inkopers of merken want zij zijn verantwoordelijk voor de juiste etikettering en daarbij geldt dat kennis absoluut noodzakelijk is want wanneer je als inkoper niet op de hoogte bent van de regels hoe kun je dan zorgden dat je producten aan de wetgeving voldoen? Laat staan dat de producten getest zijn volgens alle normen die hiervoor gelden?

LIEWOOD PLA sevries

Waarom trad het NVWA niet preventief op?

Wanneer alle merken en witte labels bamboe servies precies zoals 100% melamine servies hadden behandeld dan had bamboe servies wellicht nog bestaan? Het NVWA had veel beter preventief kunnen optreden vanaf het begin dat bamboe servies zo populair werd en Europa en Nederland werd ingevoerd. Wanneer ze dit “nieuwe” bamboe materiaal behandeld hadden zoals ze destijds melamine behandeld hebben was dit allemaal niet nodig geweest.

Waarom heeft het NVWA jarenlang niet preventief opgetreden? Ze kunnen precies zien welke producten en materialen worden ingevoerd en verkocht want er komt niets Europa binnen zonder juiste HS codes ook wel statistiek codes en documentatie. Bamboe artikelen worden al sinds 2016 breed ingevoerd en verkocht en waar was het NVWA al die jaren? Was toen de veiligheid van onze kinderen geen issue?

9% foute bamboe artikelen bepalen dat niemand meer bamboeservies kan verkopen

Pas in 2019 wordt er door het NVWA een onderzoek gestart, ze testen 55 producten bij winkels en onlinewinkels en 50 producten voldoen aan alle waarden en 5 producten dus niet 9% van de artikelen die zij hebben getest. Dat betekent niet dat 9% van alle bamboe producten die verkocht zijn niet oké zijn en dat alle bamboeserviezen die wij van LIEWOOD, Konges Slojd en andere grote merken verkochten aan jullie bij de 9% van niet goedgekeurd horen alles behalve dat.

In de Scandinavische landen hebben ze dit stukken beter aangepakt daar heeft de lokale NVWA duidelijk gecommuniceerd dat een terugroepaktie niet nodig was, zij kozen voor goede informatie en rust. In Nederland werd opgeroepen om alle bamboe serviezen maar in de prullenbak te gooien in plaats van de consument juist te informeren. Het NVWA had meteen preventief moeten optreden zoals ze destijds met melamine ook gedaan, elke melamine order moest je aanmelden bi het NVWA en steekproefgewijs werden er orders getest dat is preventief en dat was wel zo eerlijk geweest naar alle merken die alle testen en waardes wel netjes op orde hadden.

Melamine kinderservies

Is nog steeds veilig om te gebruiken het NVWA adviseert het niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar. Melamine servies is nog steeds een van de sterkste serviezen die wel tegen een stootje kunnen maar ook melamine servies kan kapot gaan wanneer dit valt. Melamine is geschikt voor de vaatwasser, daarover straks nog wat meer info, en niet voor de magentron. Al het melamine baby-en kinderservies wat wij bij PSikhouvanjou verkopen voldoet aan de wetgeving die geldt binnen Europa

Silicone kinderservies

Een relatief nieuw materiaal voor servies is siliconen, siliconen is licht flexibel gaat niet snel kapot is duurzaam en mag in de meeste gevallen in de magnetron en sowieso in de vaatwasser. Voor kinderservies is siliconen een perfect materiaal vrij van BPA en omdat het zachter is ook ideaal voor babylepels, fijn voor doorkomende tandjes.

FDA silicone versus LFGB silicone ook wel platinum siliconen

Siliconen is een synthetische rubber dat gebonden wordt door silicium en het bevat zuurstof, het is populair omdat het slijtvast is en goed hoge en lage temperaturen kan verdragen. Er zijn geen gezondheidsrisico's bekend bij het gebruik van siliconen servies en siliconen reageert niet met voedsel of dranken en produceert geen gevaarlijke dampen.

In Amerika en Australië is FDA siliconen de norm ( Food and Drug Administration) maar deze volstaan niet voor Europa, wanneer je in Nederland een silicone servies koopt dient deze conform Verordening 1935/5004/ EC zijn en wanneer je in Frankrijk of Duitsland een silicone servies koopt dient deze gemaakt te zijn van LFGB silicone, Lebensmittel-und Futtermittelgestetzbuch.

LFGB siliconen is veel uitvoeriger en intensiever getest en de normering ligt een stuk hoger dan FDA siliconen daarom staat dit ook bekend als platinum siliconen. Het prijsverschil in raw material tussen FDA en LFGB is 25%, LFGB silicone is duurzamer, het ruikt niet en proeft het niet, perfect voor een kinderservies.
Je snapt dat wij graag willen dat het NVWA ook voor Nederland LFGB silicone alleen toestaat want die 25% staat voor extra veiligheid voor onze kinderen. Check of je silicone servies gemaakt is van LFGB siliconen of vraag het na. Al het silicone servies wat wij verkopen is LFGB en dus het beste wat je kan wensen. Hopelijk gaat het NVWA dit nieuwe silicone materiaal preventief monitoren want zoals je nu weet is het ene silicone servies is de andere niet.

LEIWOOD PLA servies biobased plastic

PLA kinderservies de vervanger van bamboe kinderservies

In 2017 waren wij al bezig om een PLA kinderservies te maken, destijds werd dit materiaal alleen in Japan en Tawain gebruikt voor babyservies, die eerste samples van PLA servies liggen nog steeds in onze “monster”kast. PLA was destijds zo duur dat dit nog onbekende PLA materiaal nog onbeminder zou maken door de hoge prijs.

Door het issue met bamboe servies is de ontwikkeling van PLA servies een stroom versnelling gekomen. PLA is de enige bio plastic die niet gemaakt is op basis van olie, maar op basis van hernieuwbare plantaardige bronnen op basis van melkzuur verkregen uit landbouwgewassen. PLA is volledige afbreekbaar en vrij van BPA. Het PLA-granulaat is gemaakt van landbouwproducten en kan worden verwerkt tot veilige, duurzame producten die een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten dan nieuw plastic. PLA servies is magnetron bestending en mag in de vaatwasser en is veilig voor contact met voedsel.
LIEWOOD is de eerste die met een PLA kinderservies op de markt komt.

Jullie vragen over PLA servies

Is PLA servies wel duurzaam en veilig mbt microplastics

We hebben lang gezocht en veel gelezen maar we kunnen niet met 100% zekerheid zeggen dat PLA geen micorplastics creëert alleen zijn de deeltjes van wel van een plantaardige plastic en niet op basis van olie.

Is het beter dan silicone servies of maakt het geen verschil?

PLA servies is een duurzame vervanger van bamboe servies, silicone servies is een synthetisch rubber servies en heeft hele andere eigenschappen.Zie ook hierboven de uitleg over silicone servies.

Kun je er op snijden? Of krast het makkelijk

Ja je kan er op snijden, PLA servies is echt knetter hard maar net als bij porselein zul je uiteindelijk ook krassen gaan zien

Silicone servies in de vaatwasser ruikt vaak naar wasmiddel is dat hier ook bij?

De juiste LFGB silicone ruikt niet en proef je niet, in de meeste vaatwastabletten of poeders zitten veel fosfaten, bleekmiddel en zuren die je servies aantasten. Wij adviseren Ecover vaatwastabelletten te gebruiken deze zijn minder agressief en veel beter voor het milieu.

Droogt dit wel in de vaatwasser?

Melamine, siliconen en PLA houden geen warmte vast zoals keramiek, porselein of metaal en zullen dus wat langer nodig hebben om te drogen. Wanneer je de vaatwasser opzet wanneer deze klaar is en de vaat laat drogen aan de lucht komt al die servies droog uit de vaatwasser.

LEIWOOD PLA servies biobased plastic z